Artikel afbeelding

Trucs om thuis je zilveren sieraden te bewerken

Stel dat je thuis een sieraad hebt wat niet helemaal aan je wensen voldoet. Je wilt het bijvoorbeeld matter hebben of juist meer laten glimmen. Hoe kun je dit het beste doen? In dit artikelen bespreken we verschillende mogelijkheden om jouw zilveren sieraad weer aan je wensen te laten voldoen.

,

Zilver donkerder maken

Wat zijn dé manieren om je zilveren sieraad sneller te laten oxideren? Zilveren sieraden oxideren vanzelf, doordat ze blootgesteld worden aan zuurstof. Na verloop van tijd verandert de kleur van een zilveren sieraad van lichtgrijs naar donkergrijs en uiteindelijk zwart. Wat kan je doen om dit proces te versnellen? Er zijn verschillende trucs voor.

Volgens diverse internetbronnen heb je hiervoor een product nodig dat de meesten standaard in huis hebben; een ei. Je kookt het ei en snijdt deze doormidden. Stop het ei samen met het sieraad in een afsluitbaar zakje en zorg ervoor dat het eigeel en het sieraad elkaar niet raken. Doordat de zwavel uit het ei in contact komt met het zilver verkleurt het zilver enkele tinten. Laat het zilver langer in het zakje zitten voor een duidelijker effect. Voor enkele tinten is een uur voldoende, voor maximaal effect kun je het zilver tot 12 uur in het zakje laten zitten.

Zilver matter maken

Zilver is te matteren door het sieraad in te wrijven met sigarettenas. Je neemt wat as tussen je vingertoppen en wrijft dit gelijkmatig over het sieraad. Het glimmende laagje verdwijnt dan langzaam. Hoe langer je wrijft, hoe matter het zilver zal worden. Let erop dat je ook kleine hoekjes en randjes goed inwrijft, zodat het effect gelijkmatig verdeeld is.

Zilver weer glimmend maken

Je kunt je dof geworden zilveren sieraden weer glimmend maken met behulp van een aantal huis, tuin en keuken producten. Je hebt hiervoor een bakje, aluminiumfolie, soda en water nodig.

Stop de aluminiumfolie in een bakje en strooi hier een paar lepeltjes soda in. Let het sieraad dat je weer glimmend wil maken erop en giet er een beetje kokend water over. Het sieraad moet volledig onder water staan. Hoe langer je het sieraad laat intrekken, hoe lichter en glimmender deze wordt.

Op November 1, 2018