Terug

Kwaliteitsgarantie juwelier

Onlangs, eind januari 2008, heb ik een ring gekocht van rond de 800 euro bij een gerenommeerde juwelier in Nijmegen. Het is een wit gouden ring met een amethist. 18 karaats. Helaas kleurt de binnenkant van de ring, aan de handkant, sinds kort geel op. Er ligt een gelige schijn op. Omdat ik dit vreemd vind ben ik teruggegaan naar de juwelier.

Deze zegt dat het gelig doorschijnen een normale zaak is. De ring is bedekt met een rhodiumlaagje en dat slijt volgens de juwelier snel en daardoor schijnt de ring geel door. Na verloop van tijd heb ik geen witgouden ring meer maar gewoon een gele ring! Volgens de juwelier is dat de normale gang van zaken bij wit goud.

Ik ben erg verrast door dit antwoord. Eerlijk gezegd had ik meer kwaliteit verwacht voor de prijs die ik betaald heb. Bovendien is rhodium een edel metaal dat heel hard is en dat niet zomaar zo snel afslijt.

Ik vraag me nu af of er een instituut is in de juweliersbranche dat mij onafhankelijk kan adviseren over de kwaliteit van de ring en of mijn verwachtingen inderdaad te hoog gespannen zijn.

Ik ben overigens voor een second opinion naar een andere juwelier in Nijmegen gegaan. Deze wist me te verzekeren dat een rhodiumlaag zeker langer moet houden dan een half jaar. Hij stelde dat dit zeker 10 tot 15 jaar moest blijven zitten. Hij vroeg me of ik de ring in het buitenland had gekocht gezien de kwaliteit. Ik heb maar wijselijk mijn mond gehouden, maar heb met een gevoel van de spreekwoordelijke kat in de zak bedremmeld de benen genomen.


2 Antwoorden

Antwoord van Het Steenen Huis Stichting - Stenenwinkel

Ik zou mijn geld terug verlangen. . .


Antwoord van Romkes Juwelier

Witgoud heeft van zichzelf inderdaad een geelachtige kleur en wordt meestal achteraf gerhodineerd om een mooie witte kleur te geven.

 

Een andere soort witgoud is de legering witgoud/palladium.

Deze heeft een door en door witte kleur en dit type legering wordt meestal toegepast bij duurdere ringen.

Omdat dit witgoud geen rhodium nodig heeft en de kleur min of meer constant is heeft u dus geel last van verkleuren.

Wij vinden het wel vreemd dat een ring van deze prijsklasse in gerhodineerde vorm wordt aangeboden.

 

Het  is dus een laag die er af kan maar de vraag is hoe lang deze moet blijven zitten.

Als de ring makkelijk kan rond draaien rond de vinger zal de laag er eerder äfslijten" dan wanneer de ring goed passend is.

 

Is de ring destijds toen u deze kocht niet voor u op maat gemaakt? want na solderen moet de soldeer plek weer mooi bijgewerkt worden en wordt de rhodium laag daar gepolijst dus dat betekent dat een dergelijke ring altijd na solderen weer gerhodineerd moet worden.

 

Ik weet niet hoe veel waarde de amathist vertegenwoordigd van de ring maar gezien het aanzienlijke bedrag wat u heeft betaald zou ik denken dat het een witgoud/palladium ring had moeten zijn maar dat kan ik vanaf hier niet beoordelen.

 

Wat ik wel vind is dat als wij de ring aan u hadden verkocht en het laagje er inderdaad binnen een ½ jaar afgaat wij onder service de ring voor u helemaal opnnieuw zouden rhodineren dan wel voor een speciale prijs.

 

Hopend u hiermee voldoende te hebben geinformeerd.

 

Met vriendelijke groet.

 

Juriaan Romkes

Juwelier Romkes.